VRSTE ŠEHIDA U HADISIMA ALLAHOVOG POSLANIKA S.A.V.S.

Posted: Januar 18, 2013 in ŠEHIDI
Poslanik, s.a.v.s, je plemenite šehide spomenuo u sljedeća tri hadisa: 
U prvom hadisu Poslanik, s.a.v.s, kaže: ”Ima sedam vrsta šehida mimo onog koji je poginuo boreći se na Allahovom putu: ko umre od kuge, ko se utopi, ko umre od otvorenih rana po tijelu, ko umre od stomačne bolesti, ko izgori u požaru, ko umre pod ruševinama i žena koja umre pri porođaju.” (Nesai, Sunen, ”Kitabul-dženaiz”, br. 1823. Sened ovog hadisa je vjerodostojan.) 
U drugom hadisu na ovu temu Vjerovjesnik, s.a.v.s, upitao je ashabe koga oni smatraju šehidom. Odgovorili su mu da je šehid onaj ko je poginuo u borbi na Allahovom putu. ”Tada bi, zaista, u mom ummetu bilo malo šehida”, rekao im je. ”A ko su onda šehidi, Allahov Poslaniče”, upitali su. ”Ko pogine (u borbi) na Allahovom putu je šehid, ko umre dok je u pokornosti Allahu je šehid, ko umre od kuge je šehid, ko umre od stomačne bolesti je šehid i ko se utopi je šehid”, odgovorio im je. (Muslim, Sahihu Muslim, ”Kitabul-imare, br. 1915.) 
U trećem hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao je: ”Ko pogine braneći svoj imetak je šehid, ko pogine braneći svoj život je šehid, ko pogine braneći svoju vjeru je šehid, ko pogine braneći svoju porodicu je šehid.” (Tirmizi, Sunen, ”Kitabud-dijat”, br. 1341, i rekao da je hadis vjerodostojan.) 
prof. dr. Šukrija Ramić.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s