OPŠTA PRAVILA USPOSTAVLJANJA KONTAKTA IZMEĐU DVA POLA PUTEM INTERNETA

Posted: Februar 4, 2013 in pitanja i odgovori
SELMAN B. FAHD EL-‘AVDEH

Postoje li ikakva pravila kada je u pitanju uspostavljanje kontakta između različitih polova putem interneta, bilo da je kontakt direktan kao što je “chat”, telefon ili indirektan poput emaila, elektronske pošte i slično. Šta savjetujete onima koji se upuštaju u internet -paukovu mrežu. Čime bi ste savjetovali djevojku koja nemjerava koristiti internet mogućnosti na putu islamskog da'aweta? Da li može neko s one strane računara njima činiti “da'awet”?!

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. 

Što se tiče pravila i načela komuniciranja dva pola putem interneta, ono što mi je trenutno sada na umu je slijedeće: 

Ne upotrebljavati lične slike ni u kakvoj situaciji !!! 
 
Upotreba slike nije nikakva nužda ili potreba apsolutno, tako da je pisana riječ dovoljna.Upotreba slike je jedan od opasnijih šejtanskih prilaza čovjeku, zato što se time uljepšava batil i lakše približava čovječijoj duši! Možda će se neko začuditi i zapitati – da li je to moguće! Odgovor je: Nekome će se činiti da nije, ali onaj koji poznaje puteve zabluda i zna na koji sve način šejtan prilazi čovjeku ništa se ne mora čuditi. Bolesna duša će nekada kristalno jasnu grešku obući u odjelo dobra i čestitosti. Mi volimo kad kada varati sami sebe jel’ da!?
Zadovoljiti se pisanjem i slovima !!! 
 
Zadovoljiti se pisanjem i slovima, bez usmena obraćanja i razgovora, a ako se baš bude u nuždi i potrebi, onda se sljedeći kur'anski ajet strogo mora uzeti u obzir: … ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite.(el-Ahzab:32) Ako je ovo naredba ženama Allahova Poslanika s.a.w.s., koje su majke vjernika, i koje niko ne smije oženiti nakon Poslanika s.a.w.s., šta li je onda sa ostalim muslimankama!? Ako je ajet objavljen u poslanikovom vremenu šta li je onda sa vremenom u kojem živimo mi danas, koje je puno strasti, šehevata i fitneta!!!
Brzo završavati razgovor !!! 
 
Ne upuštati se u bespotrebne priče, jer veliki broj ljudi samim tim što osjeti da se sa druge strane nalazi drugi pol, bez obzira na temu o kojoj se govori, neće se zadržati samo na pisanoj riječi, već će maksimalno pokušavati po mogućnosti čuti ženski glas, pogotovo ako bude lijep ili nježan. A i žensko će isto tako pokušati čuti glas muškarca, jer su žene sestre ljudima. Svaki od njih se interesuje za drugu stranu, pa makar i pismenim putem! S toga neka tema bude ozbiljna, daleko od bilo kakvih natruha! 

Budnost i opreznost !!! 
 
Ne smijete biti nemarni, jer se na internetu u većini slučajeva nalaze fantomi, gdje će muškarac biti sa ženskim nickom, a žensko će se predstavljati kao muško, a potom šta li je rezultat!? Šta li će se naučiti? Kuda će se otići? Šta li će biti namjera? Šta je kultura? Šta će se zbiti …? Sve je nepoznanica! Moram upozoriti plemenite sestre posebno na težinu i opasnost momenta, jer je iz iskustva poznato da je žensko biće lakovjerno, i pada na sladunjav govor, tako da je lovac može satjerati u mrežu, koji s početka može biti iskreni savjetnik, kasnije žrtva koju neko teroriše i koja traži spasa, da bi na kraju ispao neženja koji traži sebi trenutna saputnika!!! 

Savjet !!! 
 
Ako već budu aktivne na polju da'aweta putem interneta, savjetovao bih cijenjene sestre da budu međusobno povezane koliko su god to u mogućnosti, kako bi opstale na toj nemirnoj ogromnoj pučini gdje bi razmjenjivale stečena iskustva, međusobno se pomagale, jer je čovjek slab kada je sam ali kada je sa prijateljima i kada je u društvu je jak!!! Allah dž.š. kaže: Tako mi vremena & Čovjek je doista na gubitku & Izuzev onih koji vjeruju i dobra djela rade i koji jedni drugima preporučuju pravdu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. (sura el-Asr)

Bilježi imam Taberani rhm. u djelu “Mu'džemul-Evset” i Bejheki rhm. u djelu “Šu'abul-Iman” od ashaba Ebu Mulejke el-Darimija r.a. koji kaže: Kada bi se dva druga Muhammeda s.a.w.s. susrela ne bi se razišli sve dok neki od njih ne bi drugome proučio suru el-Asr, pa bi se potom poselamili. (El-Derr el-Mensur, 8/621)

Poseban akcenat stavljam na to da se sestre posebno pozabave ženskim svijetom na internetu, te da da'avet i savjetovanje usmjere na tu adresu; da im omoguće svestrano upoznavanje i podučavanje putem interneta, što bi se moglo odrađivati indirektnim putem, jer direktno obraćanje ponekada može izazvati odbojnost kod druge strane, jer onaj koji daje savjet odmah zauzima gornju poziciju, a onaj kome se savjet daje zauzima donji rang.

S toga lijepim načinom komunicirajte, fino se obraćajte jedni drugima, i budite strpljive. Molim Allaha dž.š. da sve sestre pomogne i nagradi ih najljepšim ni'metima. 


preveo:
Sead ef. Jasavić
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s