Ispravna Islamska Akida (Vjerovanje) i ono što je nasuprot toga *

Posted: Februar 8, 2013 in Akida

šejh Abul Aziz ibn Baz


U ime Allaha Milostivog, Samilosnog

Sva hvala pripada samo Allahu, i neka je salavat i mir na Poslanika, njegovu porodicu i njegove ashabe.

Ispravna Akida je izvor Islama i izvorni kamen Islamske države. Poznato je kroz dokaze šerijata, iz Knjige (Kur'ana) i Sunneta, da čovjekova djela i riječi mogu biti ispravna i primljena kod Allaha samo ako potiču iz ispravne Akide. Ukoliko akida nije ispravna onda radnje i riječi koje potiču iz nje su (također) neipsravni. Allah Uzvišeni kaže:

” A onaj ko otpadne od prave vjere – uzalud će mu biti djela njegova i on će, na onom svijetu, nastradati.” (Trpeza -Al-Ma’ida, 5)

” A tebi, i onima prije tebe objavljeno je: Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti.” (Skupovi – Ez-Zumer, 65)

Postoje mnogi ajeti s ovim značenjima.

Dokazi jasne Knjige od Allaha i Sunneta Njegovog istinitog Vjerovjesnika s.a.v.s. pokazuju ispravnu Akidu ukratko, a to je: iman u Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove poslanike, u Sudnji Dan, i određeno (qader) – loše i dobro od toga. Ovih šest stvari su glavni djelovi ispravne Akide s kojim je Allah Svemogući objavio Njegovu Knjigu i poslao Svog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Sve stvari koje se vežu za neviđeno i o čemu smo obavješteni je od Allaha i Njegovog Poslanika s.a.v.s. Ove stvari proizilaze iz gore navedenih principa i dužni smo da vjerujemo u njih. Dokaz za ovih šest stubova (vjere) su u Kur'anu i Sunnetu i ima ih puno. Allah Uzvišeni kaže:

Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti su oni koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone. (Al-Baqara, 177)

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje! (Al-Baqara, 286)

O vjernici, vjerujte u Allaha, i Poslanika Njegova, i u Knjigu koju On Svome Poslaniku objavljuje, i u Knjigu koju je objavio prije. A onaj ko ne bude vjerovao u Allaha, i u meleke Njegove, i u knjige Njegove, i u poslanike Njegove, i u onaj svijet – daleko je zalutao. (An-Nisa, 136)

Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je na nebu i na Zemlji? To je sve u Knjizi; to je, uistinu, Allahu lahko! (El-Hadždž, 70)

Također postoje mnogi autentični hadisi dokazujući ove stubove (vjere). Među njima je i poznati autentični hadis zabilježen od Muslima u njegovom Sahihu koji se prenosi od vladara pravovjernih, Omera bin el-Hattaba, Allah bio zadovoljan njime, da je (melek) Džibril, ‘alejhi selam, pitao Poslanika, sallAllahu ‘alejhi we sellem, o Imanu (vjerovanju). On mu je odgovorio,
 
“Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove poslanike, u Sudnji Dan, i u kader (ono što je već određeno) – bilo loše ili dobro.”

Sve važne stvari, koje smo ujedno i dužni izvršavati, u vezi vjerovanja u Allaha, u Sudnji Dan i stvari neviđenog potiču iz ovih šest principa.
Sa arapskog preveo: Abu Abdis-Salem
____________
*Neispravna Akida, Nevjerovanje


Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s