A Naša je obaveza pomoći vjernike

Posted: Februar 10, 2013 in Akida

Kaže Uzvišeni: ” O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti “. Kur'an – Muhammed 7.

Ovaj nam ajet jasno govori da se Uzvišeni Allah obavezao da će pomoći vjernike protiv neprijatelja. A to je obaveza čije je ispunjenje neminovno. Allah je pomagao Poslanika sallallahu alejhi ve sellem kada su muslimani bili najslabiji, ali su u bitkama i dalje bili pobjednici.

Allahovom se voljom Islam proširi, i nagrada iskrenim vjernicima je bila pomoć Allahova, čak i kada je njihovo stanje bilo bezizlazno. Bitka na Bedru nam to jasno pokazuje kada je mušrika bilo hiljadu, a muslimana svega tri stotine.

Kaže Uzvišeni: Kada ste tražili pomoć od svoga Gospodara, pa vam se odazvao – Ja ću vam pomoći s hiljadu meleka koji će biti jedan za drugim”. Enfal 9.

Allah im je pomagao, dovu im uslišao, melekima ih pomagao, te su glave kafirske padale od njihovih ruku. Kaže Uzvišeni: “ Pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima.” Enfal 12. “Allah vas je pomagao na Bedru, a bilo vas je malo, i bojte se Allaha, ne bi li Mu zahvalni bili.” Ali Imran 123.

Svjedoci smo da se i danas muslimani bore protiv kafira, ali pobjede nema. Šta je razlog tome ? Da li Allah ne ispunjava obavezu prema vjernicima ? Ne, nikako. Već mi pitamo: “Gdje su ti vjernici sa svojstvima spomenutim u gore navedenom ajetu ? Da li su oni upotpunili svoj iman i tevhid, s kojim je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem počeo prije bitke protiv kafira? Da li su se oni fizički i materijalno pripremili protiv neprijatelja? Da li su shvatili da im osim Allaha drugi ne može pomoći, i da im je On dovoljan. Kaže Uzvišeni: “A zar Allah nije dovoljan svome robu?” Zumer 36. I najzad, da li su oni svi ujedinjeni na ljubavi, držeći se riječi njihovog Gospodara: “Nemojte se prepirati, pa da oslabite, i da vam ode snaga”. Enfal 46. “Čvrsto se užeta Allahovog (tj. Kur'ana) svi zajedno držite, i ne razjedinjujte se”. Ali Imran 103. “Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah bezbjednošću zamijeniti; oni će se samo Meni klanjati, i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni – oni su pravi griješnici.” Nur 55.
 
islambih.org
__________________________________________________________________________________ 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s