VAŽNOST I BLAGODAT DA'VE

Posted: Februar 10, 2013 in DAVA

Jedan od najvažnijih zadataka muslimanima u njhovom životu jeste poziv u Allahovu subhanehu ve te'ala vjeru, tj. da'va. Allah subhanehu ve te'ala kaže: “A ko govori ljepše od onoga ko poziva Allahu, koji dobra djela čini i govori: “Ja sam doista musliman.” Fussilet 10

Ovim ajetom je Allah subhanehu ve te'ala pohvalio one koji pozivaju u Njegovu vjeru. A zbog čega da'ija govori najljepše? Zbog toga što on poziva Allahovoj subhanehu ve te'ala vjeri i postupa shodno onome što mu je Allah subhanehu ve te'ala naredio, jer on govori istinu, a bori se protiv laži.

Da'ija, kao i svaki musliman, ponosi se svojim islamom, jer zar ima veće radosti čovjeku od upute na koju ga je Allah subhanehu ve te'ala uputio, uputa u koju smo dužni pozivati, ali na način na koji je objasnio Allah subhanehu ve te'ala Svom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem u sljedećem ajetu: “Reci: “Ovo je put moj, a ja pozivam ka Allahu. s jasnim dokazom, ja i svaki onaj koji me slijedi, i neka je slavljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.” Jusuf 108.

Allah subhanehu ve te'ala je ovim ajetom objasnio Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem da se u islam mora pozivati znanjem i jasnim dokazom. Ovo je srž da've. Pozivati u islam znajući i ujedno u šta se poziva. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kaže: “Ko uputi na dobro, ima nagradu kao onaj koji po tom dobru postupa.” Bilježi Muslim

Takođe je rekao Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Ko poziva u uputu ima nagrade kao onaj koji se te upute prihvatio, a ne oduzimajući i od sevaba onoga što se te upute prihvatio. A ko poziva u zabludu ima grijeha i onih koje je u zabludu odveo, ne smanjujući od njihovih grijeha ništa.” Bilježi Muslim.

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Tako mi Allaha, da Allah tobom uputi jednog čovjeka, to ti je bolje od najboljeg stada crvenih deva.” Bilježe Buhari i Muslim.

Svi ovi hadisi jasno ukazuju na veliku blagodat i važnost da've. Pokušaj samo, dragi brate i sestro, zamisliti kolika je nagrada koju je obećao Allah subhanehu ve te'ala.

Zato dragi brate i sestro! Nemoj gubiti vrijeme. Pozivaj ljude u islam i budi iskren u tom pozivu i nadaj se nagradi kod Allaha subhanehu ve te'ala. Požuri i nemoj malaksati u tom pozivu.
islambih.org
________________________________________________________________

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s