MISVAK

Posted: Februar 13, 2013 in Sunnet

Usta su ulaz za hranu i piće i nalaze se na vanjskom dijelu tijela, pa kada u njima ostanu tragovi hrane ili nekog pića, brzo ih nasele mikrobi koji se u trenu razmnože i zbog njih u ustima zavladaju ružni mirisi, a organske kiseline tada uništavaju gleđ zuba i dolazi do pojave karijesa. Sve to uzrokuje gingvitis, prorjeđivanje i klimanje zuba, te razne zubne bolesti. Znači, zubi se moraju čuvati čišćenjem radi zaštite čitavog tijela.

Brate i sestro, misvak najbolje rješava sve te probleme, budući da sadrži materije koje su smrtonosne za mikrobe.

Usta su ulaz hrani i piću, a izlaz za riječi, zato je važno da budu čista te da ono što ulazi bude čisto, a ono što izlazi lijepo i pristojno. U vrijeme Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, nije bila poznata četkica niti je korištena pasta za zube, nego je korišten misvak, te je zato Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem misvaku pridavao veliku pažnju. Od Huzejfe se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem svaku noć čistio zube misvakom. (Prenose ga Nevevi, Ibn Madže i dr.) Prenosi se takođe od Ebu Huzejfe da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: ‘Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im da peru zube misvakom pri svakom namazu.’ (Prenose ga Nevevi, Tirmizi, Muslim i dr.) Od Aiše radijallahu anha se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: ‘Misvak čisti usta i Gospodar je njime zadovoljan.’ Prenosi Bejheki.

Odakle misvak ?

Misvak se dobija od drveta ‘arak’ i to je ujedno najbolja vrsta misvaka. Za misvak se uzima stabljika od dvije do tri godine starosti, jer ima poseban miris i ukus. Ovo drvo raste u toplim i tropskim krajevima, u Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Pakistanu i istoku Indije. Arak je tokom sva četiri godišnja doba odjenut zelenim lišćem, liči stablu nara, a plod mu je jestiv.

Kada se upotrebljava ?


Misvak je lijepo koristiti u svako doba, ali je najbolje u slijedećim situacijama: pri abdestu, prije namaza, učenja Kur'ana nakon sna, pri ulasku i izlasku iz kuće, za postača kao i za nepostača, petkom i u zadnjim trenucima života, ako je to moguće.
 
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s