Tefsir Ibn Kesir – Sura Al-Leheb

Posted: Novembar 8, 2014 in Tefsir Ibn Kesir
“Neka propadne Ebu-Leheb, i propao je!”/1/ “neće mu biti od koristi blago njegovo, a ni ono što je stekao”, /2/ “ući će on sigurno u vatru rasplamsalu”, /3/ “i žena njegova što drvlje nosi”, /4/ “o vratu njenu će biti uže od ličine usukane.”/5/
Buhari od Ibn-Abbasa navodi /712/ da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., izašao jednog jutra u Bathu (dolinu Meke), popeo se na brdo i počeo dozivati. Oko njega su se okupili Kurejševići pa im je rekao: “Šta mislite, kad bi vam rekao da će vas neprijatelj, jutros ili večeras napasti, bi li mi povjerovali?” “Bismo”, odgovorili su. “Ja vas onda, samo, prije teške patnje opominjem”, rekao je. Na to je Ebu-Leheb rekao: “Propao dabogda, zar si nas zbog toga skupio?” Na ovo je Allah objavio: “Neka propadne Ebu-Leheb, i propao je!”, tj. propao i uzalud mu trud i nastojanje bili. Ebu-Leheb je jedan od Poslanikovih, s.a.v.s., amidža. Njegovo ime je bilo Abdul-Uzza b. Abdul-Muttalib, a ime po djetetu (kunje) Ebu-Utbe. Ebu- -Lehebom su ga zvali zbog plamenkaste boje lica. Mnogo je vrijeđao, mrzio i ismijavao se Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Ponižavao ga je i omalovažavao vjeru koju je poslanik saopćavao.
Kad bi Božiji Poslanik, s.a.v.s., pozivao: “O ljudi, recite: “Nema drugog boga osim Allaha, uspjet ćete!” I dok su se ljudi oko njega okupljali, on bi ga pratio, stajao iza njega i govorio: “Laže, on je napustio svoju vjeru!” Pratio ga je i ne bi mu dao nikuda mirno ići. “I propao je”, tj. gotovo je, već se desila njegova propast i nesreća. Ebu-Leheb bi govorio: “Ako je istina ono što moj bratić govori, ja ću se na Sudnjem danu imetkom i djecom iskupiti od kazne.” Na to je Uzvišeni Allah objavio: “Neće mu biti od koristi blago njegovo, a ni ono što je stekao”, tj. imetak i djeca. Riječi Uzvišenog: “…ući će on sigurno u vatru rasplamsalu”, tj. vatru sa varnicama i plamenom koja će sve pred sobom pržiti, žariti i paliti. “…i žena njegova što drvlje nosi.” Bila je jedna od uglednijih kurejšijskih žena. Zvali su je Ummu-Džemil. Pravo joj je ime bilo Erva bint Harb b. Umejje, Ebu-Sufjanova sestra. Svoga muža je bodrila i pomagala u nevjerovanju i inadu.
Zato će sa njim na Sudnjem danu dijeliti zajedničku kaznu i muke u džehenemskoj vatri. Zato Uzvišeni kaže: ” …što drvlje nosi, o vratu njenu bit će uže od ličine uskukane.” Seid b. el-Musejib kazuje da je imala skupocjenu ogrlicu i da je govorila: “Prodat ću je i potrošiti u borbi protiv Muhammeda!”, pa će joj Allah umjesto nje u Džehennemu dati oko vrata uže od ličine usukane. Neki učenjaci kažu da se pod riječima Uzvišenog: “…o vratu njenu bit će uže od ličine usukane” misli na uže od vatre oko vrata koje će je do vrha, a onda do dna paliti i tako naizmjenično. Učenjaci, također, kažu da se u ovoj suri krije mu’džiza i nepobitni dokaz o istinitosti Muhamedovog, alejhis selam poslanstva, jer mu je objavom ovog poglavlja: “…ući će on sigurno u vatru rasplamsalu i žena njegova što drvlje nosi; o vratu njenu bit će uže od ličine usukane”, dato do znanja da su njih dvoje nesretnici i da nikada ni srcem ni jezikom, ni javno i tajno, neće povjerovati. Ovo se ubraja u dokaze njegovog poslanstva.

Tefsir: Ibn Kesir
Ovim se,zahvaljujući Allahu i uz Njegovu pomoć,završava kratki komentar poglavlja “Plamen”
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s